HET  PERSOONSBEWIJS .


"Nergens in Europa, ook niet in Duitsland, bestond toen [rond 1940] een identiteits-bewijs dat technisch en administratief zo perfect was als het Nederlandse persoonsbewijs. …

De daadwerkelijke uitreiking vond vanaf april 1941 plaats. …"

Als voorbeeld volgt hier het persoonsbewijs van mijn Vader:

De binnenkant.


De buitenzijde.

Het persoonsbewijs werd in drieën gevouwen, zodanig, dat het rechter gedeelte met "Persoonsbewijs" aan de buitenkant kwam.

"Foto, vingerafdruk en handtekening van de ontvanger van het PB werden bij de uitreiking tevens op een ontvangstbewijs geplaatst. Deze ontvangstbewijzen werden centraal opgeslagen in het gebouw Kleykamp in Den Haag. Door raadpleging van deze gegevens waren vervalsingen eenvoudig aan te tonen. Het verzet drong er daarom herhaaldelijk bij de regering in Londen op aan het gebouw te bombarderen.
Het precisiebombardement werd tenslotte op 11 april 1944, een werkdag, uitgevoerd door de RAF. Als gevolg van deze luchtaanval vielen circa 60 doden, waaronder ook medewerkers van het archief die hadden meegeholpen aan het vervalsen van de persoonsbewijzen.


Het persoonsbewijs zat zo goed in elkaar, dat het wijzigen of namaken ervan een haast onmogelijke opgave bleek. Het is eigenlijk nooit gelukt om een vervalsing te maken die aan serieuze controle door de Duitsers kon ontsnappen. Toch waren vervalste PB's nodig, vooral voor de leidende verzetsmensen en voor de vele onderduikers. [Zo ook voor mijn broer Karel, die nu "Baulink" heette en een jaar jonger werd gemaakt.] De meest adequate vervalsingen kwamen tot stand door blanco PB's te bemachtigen, die vervolgens werden voorzien van gefingeerde gegevens, maar waarop wel authentieke vingerafdrukken werden geplaatst.


Naar schatting waren er bij de bevrijding van Nederland maar liefst ruim 200.000 valse PB's in omloop. … "

Bron: NIOD, "Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie"; hier berust ook het copyright.

Wie meer wil weten, zou eens op de website van het NIOD moeten kijken.


De verplichtingen voor houders van een Persoonsbewijs volgens een bekendmaking in een krant: