DE  AKTEN  VAN  NAAMSAANNEMING .


Napoléon bepaalde bij decreet van 18 augustus 1811 (zie in het menu bij "Napoléon" onder de knop "Achtergrond"), dat iedere burger binnen een jaar een vaste geslachtsnaam oftewel familienaam moest laten registreren.
Niet iedereen volgde dit bevel op, zodat in mei 1813 deze termijn werd verlengd tot 1 januari 1814.
Uiteindelijk dwong een Koninklijk Besluit van Willem I in 1825 de nalatigen tot actie.

Elk gezinshoofd moest voor zich en zijn gezin een akte van naamsaanneming of naamsverandering laten opmaken, waarin zijn/haar oude naam en de nieuwe naam, als ook de namen van de kinderen enz. stonden.

Voor ons, als Lentinks, is natuurlijk van belang, te weten wat de Hendriksens die toen leefden, besloten; het gaat dan dus om de kinderen en kleinkinderen van Hendrik Gerrits en Hendrika Jans. Wenu:

Hendrik is al overleden; zijn zonen kiezen als nieuwe naam: Lentink.

Jan is eveneens overleden en van de mogelijk dan nog levende zoon heb ik niets kunnen vinden; dus blijft voorlopig onduidelijk, of de mannelijke lijn hier nog wordt voortgezet en zo ja, onder welke naam.
Jans dochters hebben zich niet laten inschrijven. Van de jongste, Jenneken, eindigt het spoor in 1813, en de oudste, Teuntjen, trouwt in 1814 als Teuntje Hendriks en zou dan bij haar man ingeschreven moeten worden.

Dat de vier andere mij bekende zonen de naam Lentin(c)k kiezen, is niet verwonderlijk, want bij de jongste twee, Willem en Arend, staat hun vader bij de inschrijving van hun geboorte in het "Doopboek van Voorst, 1752 - 1811" (VVG 090*) als Hendrik Lentin(c)k vermeld.

Het volgende - tot de conclusies - is in hoofdzaak gebaseerd op "Naamsaanneming 1812 en 1826" van de gemeente Brummen (VVG 127*).

In de gemeente Brummen werd van 9 november 1812 tot en met 6 mei 1826 in etappes het register aangelegd.

Ik rangschik de gegevens van diegenen met de naam Hendriks(en) die zich
Lentin(c)k gingen noemen maar weer met de vier broers als uitgangspunt:

Arend schrijft zich met zijn beide dochters Grietje en Hendrica in als Lentinck in de periode van 16 tot en met 20 november 1812 in akte nummer 38, katern 394.

Willem wordt al op 30 april 1786 in het kerkelijk huwelijksregister van Hall [Hall, Trouwen 1772-1810 (contraboek)* en VVG 209*] "Willem Hendriks Lentink" genoemd.
Het is dan ook niet verwonderlijk, dat zijn kinderen Hendrica, Hendrik, Jan en Marten op 20 november 1812 (in katern 394) met de naam Lentinck worden opgenomen.
Omdat Willem is overleden (op 30 september 1803), gebeurt dat onder verantwoordelijkheid van hun voogd Arend, Willems broer, en wel in de volgende akte:

No. 108.

Voor ons Maire der Gemeente van Brummen, Canton van Brummen, Arrondissement van Arnhem, Departement van den Bovenijssel, is verschenen

Arend Hendriks Lentinck,

als voogd over de minderjarige kinderen van Willem Hendriks, overleden, zijnde drie zoons en eene dochter, aan wie hij geeft voor Familienaam den naam van Lentinck en voor voornamen

Hendrik, oud vijfentwintig jaren, wonende te Cortenoever, Gemeente Brummen, aan wien hij geeft den voornaam van Hendrik.
Marten, oud tweeentwintig jaren, wonende te Hall, Gemeente Brummen, aan wie hij geeft den voornaam van Marten.
Jan, oud zestien jaren, wonende te Hall, Gemeente Brummen, aan wie hij geeft den voornaam van Jan.
Hendrica, oud twintig jaren, wonende te Hall, Gemeente Brummen, aan wie hij geeft de voornaam van Hendrica.

Brummen, den 20 November 1812.
De Maire voornoemd,
w.g. P.D.du Bois.


Uit:
Registers van naamsaanneming en naamsbehoud opgemaakt door de Gemeentebesturen ingevolge de keizerlijke decreten van 20 7 1808, nr. 3589, 18 8 1811, nr. 7178 en 17 5 1813, en het Koninklijk Besluit van 8 11 1825, nr. 74, voor zover aanwezig in het Rijksarchief in Gelderland.

(Afschrift, beschikbaar gesteld door Wim Aalbers.)

Voor wie daar vandaan komt:

Terug naar Namen, dan wel

Terug naar De Franse tijd.

Jacob. Ook Jacob is overleden, en wel op 31 maart 1800. Zijn kinderen Hendrica, Willem en Hendrik worden tussen 20 november en 22 december 1812 (katern 395; akte nummer 23), eveneens als Lentinck ingeschreven.
Maar evenals Willem is hij al onder de naam Lentink bekend, getuige de volgende inschrijving: "… het erve en goed 'De Ponge', met 'De Rammelweide', gelegen onder de gemeente Hall, … [wordt in 1794] verpacht aan Jacob Hendrikse Lentink …". [Bron: Regionaal Archief Zutphen, Archief van de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente te Zutphen (1059-1944), nummer toegang 0062, inventarisnummer (Akte) 183b.]

Gerrit zelf is al op 17 november 1807 overleden.
Zijn zoons worden in de periode van 21 februari tot en met 6 mei 1826 geregistreerd (in katern 396) en kiezen de naam Lentink:
Hendrik is nog vrijgezel en krijgt akte nummer 6;
Jan staat met zijn zoons Gerrit en Jan in akte nummer 10.
De beide dochters, Hendrika en Meijntje, zijn in 1826 al getrouwd en zullen bij het gezin van hun man zijn opgegeven.

Conclusies:

  1. Hendrik en Jan staan voor zover ik heb kunnen nagaan nergens met de naam Lentink geregistreerd.
  2. Willem, Jacob en Gerrit hebben nooit officieel Lentinck of Lentink geheten, maar zullen al wel onder de naam Lentink bekend zijn geweest.
  3. Arend heeft officieel Lentinck geheten.
  4. Onder de maar liefst 118 geregistreerde inwoners van Brummen die zich "Hendriks(en)" noemden, kunnen zich best nog familieleden bevinden, die een andere naam hebben aangenomen.
    Het is niet waarschijnlijk, maar ook niet ondenkbaar, dat de vier broers bijvoorbeeld één of meer zusters hebben gehad, die onder de naam van de echtgenoot werden opgenomen. Vergelijk de situatie bij Hendrika en Meijntje, de dochters van Gerrit.
  5. Van deze 118 staan er maar drie met als oude naam "Hendriksen" vermeld; alle anderen, onder wie ook de nieuwe Lentin(c)ks, worden "Hendriks" genoemd. Derhalve:
  6. De betrokken generaties (!) van onze voorvaderen heetten Hendriks; de schrijfwijze "Hendriksen" kunnen we als incidentele variant beschouwen.

© Copyright Cor J. Lentink.